Shiitake si Maitake sunt doua ciuperci folosite de mii de ani in China si Japonia pentru proprietatile lor exceptionale, confirmate de cercetarile stiintifice din ultimele decenii. Sunt recomandate ca si:
• imunostimulator puternic (activeaza macrofagele, limfocitele T si celulele NK-natural ucigase, creste productia de interleukine).
• antitumoral exceptional, protejeaza celulele sanatoase, inhiba metastazele (ex.: de la san la plaman), stopeaza cresterea tumorilor si in cazuri mai agresive si dificile (stomac, ficat) sau tumori inoperabile, actioneaza si pe tumori solide, inhiba angiogeneza (util si in degenerescenta maculara).
• adaptogen (stimuleaza selectiv functiile organismului ajutandu-l sa se adapteze fizic, psihic, imunitar).
• antiinflamator, contracareaza efectul prostaglandinelor care produc inflamatii si impiedica maturizarea limfocitelor T.
• adjuvant in chimioterapie, creste efectele pozitive si micsoreaza pe cele negative (ex.: caderea parului, voma, anemia - prin sustinerea hematopoiezei).
• antioxidant
• hepatoprotector puternic (detoxifica, stimuleaza productia endogena de de interferon).
• antidiabetic (micsoreaza rezistenta la insulina).
• antiviral (ex.: virusul Epstain-Barr care provoaca mononucleoza si sindromul de oboseala cronica, virusul hepatic B, herpetic, HIV, sindrom Kaposi) si antibacterian (ex.: bacteria Borrelia care provoaca maladia Lyme).
• neuroprotector
• scade nivelul colesterolului si al trigliceridelor
• antihipertensiv
• tonic cardiac
• impiedica agregarea plachetara (coagularea sangelui).
|